Pentru inceput, HDMI este abrevierea pentru High Definition Multimedia Interface, si practic denumirea sa arata ceea ce poti face cu un astfel de cablu. In principal, trebuie sa stiti ca tot ceea ce insemna continut high definition, audio si imagine, este transmis printr-un singur cablu.
Cablul poate fi folosit cu echipament audio si video precum Blu-Ray DVD sau televizoare HDTV. Desi seamana foarte bine cu un cablu USB, acesta are in interior 19 fire. Ce este diferit la acest cablu, este faptul ca poate transmite un continut cu o latime de banda de 10.2 Gbps. Capacitatea sa este remarcabila daca tinem cont ca este de doua ori mai mult decat este necesar pentru a transmite canale-multiple audio sau video, iar conluzia la care ajungem este ca, acest tip de cablu va fi folosit mult timp de acum inainte.
Ar trebui sa puteti observa cu usurinta de ce aceata inovatie precum HDMI este mult peste ceea ce au insemnat predecesorii sai: componentul video, S-video si compozitia video. Dar acesta nu este unicul motiv pentru care HDMI, este superior fata de tot ce stiam pana astazi. HDMI este o sursa necomprimata digital, pe cand celelalte tipuri de cablu sunt analog. Diferenta este simpla, cablurile analog preiau semnal digital si il convertes intr-un semnal analog mai slab care apoi este transmis pe televizorul dumneavoastra. Acest semnal , este apoi convertit inca o data, in digital pentru a fi redat pe ecran. Cu aceste multiple convertiri ale semnalului original, se pierde claritatea imaginii, rezulatatul fiind imagine mai putin clara si sunet la o joasa calitate . Un cablu HDMI pastreaza semnalul digital original, eliminand necesitatea convertirii, rezultatul fiind de acesta data, imagine clara, curata precum si sunet la cea mai buna calitate.
Un alt lucru pe care trebuie sa il stii despre cablurile HDMI, ca exista mai multe versiuni. Acestea sunt:
HDMI 1.0
HDMI1.1
HDMI 1.2
HDMI 1.2a
HDMI 1.3
HDMI 1.4
Intre aceste variante nu exista prea multe deosebiri fizice si folosesc aceleasi tipuri de conectori si retine: fiecare noua varinata este compatibila cu modelele anterioare, astfel nu veti avea parte de suprize neplacute!
Orice echipament audio sau video pe care il aveti, poate fi folosit cu orice model HDMI, indiferent ca este cea mai noua versiune.
Si daca nu exista motiv sa ne facem griji in privinta compatibilitatii, cea mai buna alegere o reprezinta ultima versiune.
Acesta are o latime de banda de 340MHz si un maximum de bitrate de 10.2 Gbps (de altfel , banda disponibila poate creste in timp). Cablul are incorporata functia „Deep Colour„, care foloseste 10-bit, 12-bit si 14-bit culoare pentru mai mult de un miliard de culori posibile (de retinut- imaginea redata se bazeza pe culorile primare , rosu , verde si albastru, astfel ca profunzimea culorilor se poate vedea ca 30-bit, 36-bit si 48 bit). In plus, suporta si ” x. v. Colour”. Ambele, ” Deep Colour” si ” x. v. Colour”, sunt din ce in ce mai folosite pe Blu-ray player.
Iar pentru audio, versiunea HDMI 1.4 capaciatea de a reda sunet fara pierderi de semnale audio comprimate cu formaturi digitale precum Dolby True HD sau DTS-HD Master Audio.
Practic, ce trebuie sa retineti, ca cea mai buna alegere este HDMI 1.4, care ofera calitate maxima in a reda sunatul si imaginea, fara a va face probleme in privinta compatibilitatii chiar si cu echipamentele ceva mai vechi pe care le aveti.
Articol preluat de pe http://www.1080p.ro/ce-inseamna-hdmi-si-cablul-hdmi/